MÅNADSBREV NOVEMBER -17

 

Detta skrivs en dyster, regnig dag, en av flera. Snart är alla löv borta och våren känns otroligt avlägsen. Hur var det nu, förkortat: ”Sol ute – sol inne – sol i sinne.” En del uppskattar hösten, tända ljus och mysa...För mig är det släckt och frysa. 

Men Kulturens Hus har inte släckt ner för vinterna, inte ännu, se här:

 

28 okt.-5 nov. Utställningen ”Avtryck”

Christine Ahl Dahlström/Johanna Anderssson: Olja

Johan Mårtensson/Lars Olsmark: Foto

 

Den 16 november kommer naturfoftografen Ingemar Pettersson igen, nu

 med sina underbara ”Naturbilder”. 18.30.

 

2-10 december: Konstutställning med Helena Karlsson m.fl. Återkommer om den.

Se där, flera ljuspunkter i höstmörkret!

 

Välkommen till vårt hus! Ja, just vårt, kommunen=vi, äger huset, vi, dvs medlemmar i Kulturens Hus driver det.

 

Kurt Ridell

Ordförande

 

MÅNADSBREV SEPTEMBER -17

 

Hösten närmar sig, obevekligt för mig som älskar ljus och värme, inomhusmys för andra. Nåja, det finns rester av sommaren kvar och naturens övergång till höstens sprakande färger att njuta av.

Höstens program är nu klart, våra aktiviteter rullar på: Dansyoga, akvarellcirklar mm.. Det är inte för sent att haka på, kom igen!

Vi är en styrelse som med glädje och entusiasm verkar för kulturen i vårt område. Vi har trevligt samtididigt som vi tycker att vi fyller en uppgift för en levande kultur utanför hemmen. Hör av dig om du vill vara med i gänget!

 

Du vet väl att man kan som medlem hyra huset för barnkalas och annat. Behövs en smidig lätthanterlig byggställning, så kan du som medlem hyra den för en billig penning.

Vi ses i huset, välkommen!

Kurt Ridell

Ordförande                

 

 

MÅNADSBREV JUNI

 

Nu nalkas ljuva sommar”; just nu när sommaren är på väg i sin ungdom, är den som skönast. Annars brukar ju det som är i full blom prisas. Men redan nu, farväl blå- och vitsippor, farväl rododendron. Men ok, mycket vackert väntar, och värmen, värmen, åter till vårt kyliga land.

Men man kan njuta inomhus också, förslagsvis i Kulturens Hus gallerier där

sommarens stora begivenhet kommer, utställningen med Göta Älvdalens konstnärer som fyller hela huset med sin konst. Pågår 1-16 juli. Dom får Kulturens Hus att blomma! Välkommen till oss, man måste inte köpa man kan bara se och njuta.

 

Vi styrelsen önskar alla våra medlemmar: Skön sommar!

 

 

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

MÅNADSBREV MAJ

Ljuva, sköna maj är här igen, alltid ny, alltid fylld av förväntan över vad som komma skall. Inte ens en isande vind kan hålla tillbaka alla krafter som strävar mot ljuset.

Kulturens Hus då, jo, vi bjuder också på nya spännande ting, vad sägs om ”Barnens Dagar”, förskolebarn visar att kreativitet och fantasi blommar bland de små. Detta 13-14 maj.

21 maj 18.30: Visor-jazz och ballader med Irmeli Hatoum, Erik Brunius och Toryn Ideberg.

Härligt med levande musik som omväxling till radio och tv. Jag för min del får en helt annan upplevelse vid närvaro. Är det dessutom gratis så kanske det sas berikar upplevelsen.

Jag brukar säga att tröskeln blir en meter hög när man ska ut på nånting på kvällskvisten men hur många gånger har jag inte välsignat att jag klarat av det.

Välkommen till oss!

Kurt Ridell

Ordförande

 

MÅNADSBREV APRIL

 

Aprilväder” brukade man ju säga när väderpendeln svängde hit o dit. Numer tycks det vara aprilväder i fler månader, sommartemperatur i Stockholm i mars! Experterna tvistar om ”global uppvärmning”, vad skall vi vanliga människor tro?

Kulturklimatet då? Alla dom stora evenemangen som kostar strax under tusenlappen verkar samla publik, ta bara jippot ”Melodifestivalen”. Ta bort ljus- och ljudeffekterna, kvar blir nästan ingenting, det är som att flå en räv som morfar sa´.

Men i dom små täpporna på landsbygden blommar fortfarande kulturen fast det verkar mest vara vi äldre som är driv-hus-ande. Se bara på lilla Ljungskile och alla dess föreningar, främst sport, så sjuder det av kulturliv som tex ”Kulturens Hus”.

Missade ni ”Fotografiets historia” så är det bara att beklaga, mycket intressant!

Nåja, det kommer mer i och om foto: 1-2 april ett stort ”Fotoevent” med många kvalificerade utställare och föredragshållare, gå in på http://www.kulturenshus.se/">www.kulturenshus.se och sedan vidare till facebook. Det här är bland de största arrangemang vi haft. Måste ses och upplevas!

Det händer mer i april: 14-16 april: ”Påskutställningen”, traditionsenligt med flera duktiga lokala konstnärer. Ta en promenad i vårsolen...

Den 20 april är det åter en glädjens dag, då kommer Maria Lagerqvist tillbaka, alltid lika roande och intressant och berättar om Tove Jansson (Mumintrollet bl.a.). Dessutom om slutrestaureringen av Svenneby kyrka, (det är mycket roligare än det låter).

Vi ses hoppas jag!

 

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

MÅNADSBREV MARS

Snödropparna har kommit! Kulturens Hus har öppnat upp! Det är vår go´vänner även om Kung Bore strävar emot. Vårens program kan ni se här på hemsidan, ett  fylligt program för alla smake

​​

. Först ut i mars ett föredrag om fotografiets historia kopplat till konsten. Jag trodde i min enfald att nu när alla knäpper överallt så var foto som konst på avveckling, men icke, snarare tvärtom.

 

Sedan rullar det på som ni ser på programmet med olika aktiviteter.

Men först: ÅRSMÖTET SÖNDAG 5 MARS 16.00. Det brukar vara snabbt överstökat

och så tar vi en fika och umgås en stund efter det. Väl mött!

Kurt Ridell

Ordförande

 

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

 

MÅNADSBREV NOVEMBER

November: mörker, fukt, kyla. Ja, det är min reaktion men det finns ju andra som tycker annat: krypa in, tända ljus, mysa.

Vid senaste styrelsemötet bestämdes datum för när vi avslutar höstsäsongen och släcker ner huset i december. Men innan dess:

12 november: ”Prova på halmarbete” med anmälan till GerdJonsson

19-27 november: ”Novemberljus i Kulturens Hus”. Hantverksutställning och försäljning.

Passa på, här kan det finnas praktiska julklappar!

Så är ännu ett verksamhetsår snart tillända och vi i styrelsen känner oss lite nöjda, nu skall vi måla väggar i gallerierna inför nästa säsong innan vi tar ledigt. Nåja, tankar och idéer inför nästa säsong ligger alltid på lut: Vad kan vi göra mer och vad kan vi bli bättre på?

Nu skall det ju byggas bostäder direkt ovanför oss i backen, det innebär ju att huset inlämmas i bebyggelsen på ett annat sätt, fler kommer att dagligen passera huset och kan se och uppleva vår verksamhet.

Vi tackar alla våra medlemmar för i år, utan er ingen förening. Till våren hoppas vi kunna erbjuda er ett späckat och intressant program.

Till dess GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Styrelsen i Kulturens Hus

Kurt Ridell                                                              Ordförande           

       

 

MÅNADSBREV OKTOBER

Ja, nu är det definitivt höst sommaren vägrade länge att släppa fram den utan klamrade sig kvar till glädje för oss som älskar ljuset och värmen. Ja, ja, man kan ju njuta av höstens alla färger, en sista blomning till farväl. Nu kan vi krypa in i våra vinteriden som vi har dekorerat med konst i olika former.

Apropå konst ja, så är vår första utställning 1-9 oktober: ”Akvarell och olja” med fyra ”konstfärdiga” damer: Daga Bolin Fredriksson, Mildred Levin, Inger Hedlund och Eva Lotta Stolt.

15-23 oktober startar ”Min konstresa”. Kom och följ Ylva Wilenius på hennes färd. Gissar att det inte finns en slutstation på den resan. Ständig utveckling…

Snart påbörjas byggandet av lägenheter direkt ovanför Kulturens Hus, undrar just hur det kommer att påverka vår verksamhet. Huset kommer ju att inneslutas mer i tätorten och bli en del av den. Det kan väl bara bli positivt, flera får gångavstånd till oss.

Väl mött i allas vårt hus!

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

 

MÅNADSBREV SEPTEMBER

Hösten närmar sig, obevekligt för mig som älskar ljus och värme, inomhusmys för andra. Nåja, det finns rester av sommaren kvar och naturens övergång till höstens skiftande färger att njuta av.

Nu håller vi på att färdigställa höstens program. Tyvärr har vi hamnat i en period där regionens konstnärer hämtar andan, synd bara att alla gör det samtidigt. Nåja, inte alla guskelov, kom och se ”Akvarell och Olja” 1-9 oktober och ”Min konstresa” 15-23 oktober. Det kanske blir mer, en del vaknar sent, vi får se…

Men våra andra aktiviteter rullar på: Dansyoga, Akvarellcirkel, Handarbetscafé och föredrag. Det är inte för sent att haka på, kom igen!

Du kommer väl ihåg att man kan som medlem hyra huset för barnkalas och annat. Behövs en billig lätthanterlig byggställning, så kan du som medlem hyra den för en billig penning.

Vi ses i huset, välkommen!

Kurt Ridell

Ordförande                

 

 

 

MÅNADSBREV JUNI

Bara början på juni och redan full sommar, kan du inte ta det lite lugnt kära sommar så vi får njuta länge av dig. Förnuftet önskar regn men känslan vill bara fortsätta njuta sol.

Men man kan njuta inomhus också, förslagsvis i Kulturens Hus gallerier där musikgruppen PkankTon bjuder på sköna toner den 16 juni 19,00.

Och så sommarens stora begivenhet, utställningen med Göta Älvdalens konstnärer som fyller hela huset med sin konst. Pågår 2-17 juli. Mycket sevärt. Välkommen till oss!

Vi syrelsen önskar alla våra medlemmar: Skön sommar!

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

MÅNASBREV MAJ

Allt är så bedövande vackert just nu, blommor har kommit och gått, nya väntar på sin tur.

Hos oss på Kulturens Hus har också det blommat i vårens tid. Efter de välbesökta utställningar och föredrag vi haft väntar nu den 26 maj: Anders Sköld berättar om sitt konstnärskap rubricerat ”Inre Ljus” . Spännande att vi har en så erkänd konstnär mitt ibland oss, det får man bara inte missa! 18.30 startar det med vackra bilder.

Så är det dags för vårens och försommarens återkommande final : Sommarutställning med Göta Älvdalens konstnärer. Alltid välbesökt, alltid rik på upplevelse. Pågår 2 – 17 juli. Kom!!

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

 

MÅNADSBREV APRIL

Äntligen kom våren idag den 4 april! Vårens första budbärare, mötte sädesärlan idag som hälsade med sin glada stjärt och nickande huvud.

På Kulturens Hus har vi ännu tidigare startat vårprogrammet faktiskt med bl.a. ”fågelskådaren” Jan Uddén, en minnesvärd kväll.

Just nu pågår ”Vårutställning” med Yvonne Antonsson och Fanney Petursdottir Johnsson. Se närmare på vår hemsida www.kulturens hus.

14 april: ”En biodlare berättar och förevisar”. Även om jag inte har möjlighet att odla bin, tycker jag det är fascinerande att höra om bisamhället, om hur det är uppbyggt och fungerar. Där har vi människor något att lära om samarbete till allas bästa.

16-24 april: ”Ytskikt och mellanrum”, en utställning med flera konstuttryck av fem olika utställare.

Ta en promenad i vårsolen och titta in och se konst live som det heter på svenska idag (?). Välkommen!

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

 

 

Årsbrev 2015

 

Ja, nu har ett år snart gått, ett till. I motsats tillvärlden i stort har vi i Kulturens Hus haft ett ljust år. Huset, som ju är förutsättningen för vår verksamhet, är efter alla våra insatser, i gott skick. Det var ju lite oroligt ett tag med aviserade byggplaner men det har t.v. kommit av sig. Men visst händer det saker nära oss, tom inom en meter från vår entré. Nu anläggs det en refug för biltrafik som gäller hämtning av skolbarn. Ett stort och länge pågående jobb med litet synbart resultat ovan mark. Nåja, det blir la´ bra, både för barn, föräldrar och oss.

Det hände något som kunde blivit en katastrof, en brand i huset. Några småkillar, ja jag är kanske fördomsfull här, men det var nog killar, skickade in en raket i källargluggen på baksidan, det började brinna i bjälklaget. Som tur var passerade någon handlingskraftig person (TACK!!) som ringde brandkåren. En halvtimme till och vi hade nog inte haft huset kvar. Nu är gluggarna igenspikade.

Det har hänt så mycket ini huset så det är lite svårt att summera men jag försöker: Det som drar flest besökare är naturligtvis våra utställningar, dels har flera gallerier lagt ner verksamheten och vi har blivit alltmer etablerade. Vi får så mycket beröm för våra lokaler. Nära tvåtusen besökare bara till utställningarna. Sedan tillkommer all annan verksamhet som kurser, cirklar och föredrag. Det är drag i huset!

Vi har dock lite svårt att locka besökare till tex föredrag vad det nu kan bero på. Annonsering kostar tex. men det kan också vara ett tecken i tiden med allt utbud i sociala medier. Jag brukar säga att tröskeln växer hög när man kommit hem efter en dag, men vi kanske kommer tillbaka till att göra saker tillsammans.

Och apropå tillsammans, ett stort tack till er alla våra medlemmar, utan er ingen förening!

Vi i styrelsen spottar i nävarna för att ta tag i det nya året. Väl mött!

GOD JUL o GOTT NYTT ÅR!

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

MÅNADSBREV NOVEMBER

November, ack denna onödiga månad. Vad är charmen med den? Mörker och kyla som tränger undan ljus och liv. Mysigt säger en del, levande ljus och stugvärme. Ja, ja…

I Kulturens Hus är det fortfarande både ljust och varmt och där spirar fortfarande några plantor innan vi släcker ner för säsongen:

7 - 15 nov   Fotoutställning av Gudrun Romeborn.

Torsdagen den 12 november talar Mona Olsson om ”Att hitta egna möjligheter att förebygga din hälsa”. 18,30 till ca 20,00 (du hinner hem till Aktuellt). Få tex tips om att undvika den ständigt återkommande förkylningen och annat nyttigt.

21 – 29 november är det ”Advent i Kulturens Hus”. Hantverkare ställer ut och säljer sina alster. Här finns det användbara julklappar, garanterat ej tillverkade i Kina.

27 november är också ”Ljusa Ljungskile” som vi deltar i. Det kanske kan hjälpa mig genom november. Tider i vårt program eller på denna sida. Väl mött hos oss!

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

 

MÅNADSBREV OKTOBER

Brittsommar, härliga dagar på övertid som övergår i höst, grönskan skiftar till rodnad innan allt lägger sig till vila och återfödelse. Kretsgång, är vi en del av den?

Kulturens Hus går också in i vintervila, men inte än, se här bara:

Torsdagen den 8 oktober får ni bara inte missa, Maria Lagerqvist föreläser, konstvetare och konservator. Så bra! Kom!

10-11 oktober: Redesign: Sy nytt av gammalt med Lotta Jarl. Där skulle jag behöva vara med, hur ofta står man inte i garderoben och håller upp ett gammalt plagg, inte slitet, som med lite ändring kunde bli riktigt fint. Lotta har massor av idéer.

Cirklar och kurser pågår ännu.

Har du möjligen idéer som vi kan ta till oss om olika aktiviteter, ge oss en signal.

Kommande säsong tänker vi oss att anordna en del föredrag som kan vara av intresse. Förslag?

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

MÅNADSBREV SEPTEMBER

Varje år förvånas jag över hur fort det går från sol o värme till mörker o kyla.

Hur har dom ”stackars” mänskorna i Norrland det då? Myggplåga förvandlas till köldplåga, ack ja…En del av oss härnere ser fram mot att krypa in o mysa vid levande ljus, jag blir bara melankolisk nu när regnet trummar på fönstret då jag skriver det här i de sista dagarna av sommarmånaden augusti.

Men när jag tänker på kommande aktiviteter i vårt kära Kulturens Hus blir jag lite lättare till sinnes, för nu kör vi igång igen! Cirklar och utställningar. Antalet cirklar har ökat, antalet utställningar har minskat något och vi frågar oss vad det kan bero på, är det tillfälligt eller en trend? Men en sak kan man ju utläsa, den individuella lusten att skapa ökar. Kan det vara som en motvikt mot passiviteten vid datorer och telefoner. Nåja, det är ju ett skapande i sig men det är ju inte att forma med sina händer.

Börja med att ta telefonen i din hand, ring och anmäl dig till någon av våra cirklar eller kurser! Gå in på vår hemsida, där finns alla uppgifter: www.kulturenshus.se.

Och välkommen till våra utställningar, skapade av våra lokala förmågor vilket kan vara nog så spännande.

Trevlig brittsommar innan myset tar vid.

Kurt Ridell

Ordf.

 

 

MÅNADSBREV JUNI

Välkommen ljuva sommarmånaden juni, men du kommer utan sommar!? Ett kyligt regn blöter den friska grönskan, inte vad vi väntar på, skärp dig juni!

Men i Kulturens Hus är det varmt o gott, där snurrar våra luftvärmepumpar och värmer utställaren Maj-Lis Hernek 95 år (!) och besökare. Tänk, aktiv och skapande vid denna ålder istället för att sitta i väntrummet och virka. Utställningen pågår till 7 juni lö-sö 11-16, vardag 16-19, titta in och se utställningen och hälsa på Maj-Lis.

Som vanligt, men lika glädjande var gång, kommer Göta-Älvdalens konstnärer till oss igen, Hela huset fylls av deras verk, en variation i färg och form som måste ses. De är själva en variation av nyskapande och samlad kunskap, de firar 45 år i år. Utställningen pågår mellan 27 juni och 12 juli.

Titta in på vår hemsida www. kulturenshus.se, där finns en kavalkad av tidigare utställningar och all information om vår verksamhet.

Solig och varm sommar önskas er alla

Kurt Ridell

Ordförande

 

 

MÅNADSBREV MAJ

Äntligen! Maj-vår-pånyttfödelse-förväntan. Ut i den natur där vi hör hemma och allt skapande startar så även konsten. Men det är svårt att avbilda naturens fulländning.

Hos oss på Kulturens Hus blommar det också, utställningarna avlöser varann.

Närmast kommer ABF-PRO målarcirklar 2-10 maj. 23-24 maj är det skolbarnens ”Vårsalong”. Härligt att se kreativiteten hos barnen innan prestationskravet bromsar fantasin. Själv kan jag sitta o stirra på ett vitt papper för att åstadkomma något men det vill sig inte, det är hänglås på fantasin.

Den 30 maj öppnar Maj-Lis Hernek sin utställning. 95 år!! och i full gång. Det ni.

Vi får så mycket beröm för våra lokaler och det känns gott efter allt arbete vi lagt ner på att förädla den gamla skolan. Ta en tur i vårsolen. Välkommen!

Kurt Ridell

Ordf.

 

 

MÅNADSBREV APRIL 2015

  

April, denna härliga månad, naturen dröjer ännu under krigsguden mars kalla stövel men små spröda tecken varslar om ännu en vår. Allt vaknar till liv ännu en gång, även delar av mig själv som legat i ide under vintern.

Också Kulturens Hus spricker ut, vårprogrammet har redan vaknat, yoga och cirklar är igång, det är ännu öppet för deltagande. Efter premiären med ”Växtkraft” har utställningen ”Tre generationers måleri” just avslutats.

Nu kommer vår stora ”PÅSKUTSTÄLLNING” med deltagande av ett tjugotal utställare, pågår 3-6 april. Ta en tur i vårsolen och låt konstens sol värma invändigt.

18-26 april kommer ” HAMN” textila bilder och måleri med Cecilia Karlsson Knapp och Birgitta Knapp, ännu ett exempel på genetiskt arv. Varför fick inte jag

min fars konstnärliga ådra…?

Kurt Ridell

Ordf.

 

 

 

MÅNADSBREV MARS 2015-03-03

 

 

Äntligen vår! Idag lyser faktiskt solen och skingrar mörkret, allt känns lite lättare. 

 

Nu startar vi upp för säsongen, årsmötet är avklarat och ekonomin ser skaplig ut. Cirklarna är igång men det är inte för sent att haka på.

 

Ja, det var ju nära att vårt kära hus gick upp i rök, kanske rörde det sig om en halvtimme bara. Någon såg rök och ”lekande” barn, och larmade, tack är ett litet ord ibland. Nåja, nu är det läkt efter lek, brandkår och kommun stod för det.

 

Vår första utställning startar 7.de mars och pågår en vecka. ”Växtkraft” är titeln med sju utställare som visar ”keramik-måleri-fritt skapande”. Öppettider finns ju i programmet och på vår hemsida www.kulturenshus.se 

 

Nästa utställning i mars är den 21-29.de. ”Tre generationers måleri”, begåvningen har tydligen gått i arv. Det måste vara härligt med en sådan gemenskap, vi andra får nöja oss med att spela fia.

  

Välkommen till Kulturens Hus!

 

Kurt Ridell  ordf.